Itsetehdyt karamellit
Jokainen kaipaa joskus jotakin herkullista makeaa, joka on helppo valmistaa ja tuntuu suussasulavalta. Mikä onkaan mukavampaa kuin antaa lahjaksi aito, omatekoinen karamelli, ei varmasti mikään. Suomalaisten suuria suosikkeja ovat muun muassa Fazerin sininen suklaa, Brunbergin suklaat, Pihjalanmarjakaramellit, Salmiakit, Lontoon Rakeet ja Mozartin kuulat sekä monet, monet muut herkut ovat aina myös haluttuja vierasvaraksi tai lahjaksi.
Tryffelit, kookospallot ja esimerkiksi Fudge ovat niitä ihania tuotteita, jotka maistuvat jokaiselle ja ovat todella upea itsetehty lahja.
Päädyt sitten itsetehtyyn makeaan tai kaupasta ostettuihin makeisiin herkkuihin, on herkkujen vastaanottoja varmasti aina tyytyväinen muistamisesta pienen makean lahjan avulla. Joulukaramellit, syntymäpäiville vietävät karamellit ja muu makea, työpaikan kokouksissa tai missä tahansa illanvietossa tarjottava herkullinen leivos tai karamelli saa varmasti hymyn kenen tahansa huulille. Makeisverosta huolimatta suomalaiset rakastavat ja tulevat aina rakastamaan kaikenlaisia, suussasulavia makeita herkkuja.
Monenlaiset makuelämykset
Makuja on monenlaisia, joka on todella hieno asia. Jos kaikki pitäisivät vain peruspullasta, niin uusia makuja ei maailmassa olisi milloinkaan ollut näin paljon kuin nykyään. Karamelli voi maistua mansikalle, vadelmalle, mustikalle, banaanille, mintulle, vaniljalle tai mille tahansa ihanalle makuelämykselle.
Karamellit voivat sisältää myös pieniä määriä alkoholia, kuten liköörikonvehdit. Tumma, täyteläinen suklaa kätkee sisäänsä kirsikkabrandyn, rommin, punssin ja maraschinon taivaalliset maut.
Kyseisiä esansseja löytyy myös monista ruokakaupoista sekä apteekeista, joiden valikoimiin ne kuuluvat. Liköörikonvehdit sisältävät myös aitoa kaakaota ja soijalesitiiniä.
Hedelmien, kuten sitruunan ja appelsiinien maut ovat monien suosikkeja makeissa leivonnaisissa, kekseissä ja karamelleissa. Miksi et siis valitsisi vierasvaraksi karamelleja eri laaduista, tutulla periaatteella, että jokaiselle jotakin.
- Tryffelit
Ostetaan tai valmistetaan siis tryffeleitä, mutta mitä ne itse asiassa ovatkaan. Perinteinen ohje kehottaa käyttämään seuraavia raka-aineita:
- 200 grammaa tummaa leivontasuklaata
- 200 grammaa vaaleaa leivontasuklaata
- 2 desilitraa kuohukermaa
- 150 grammaa Mariannekaramelleja tai Marianne -rouhetta
- 1 desilitra tomusokeria ja kaakaojauhetta
Kiehautetaan kerma ja lisätään paloiteltu suklaa. Annetaan suklaan sulaa ja sekoitetaan se tasaiseksi, jonka jälkeen annetaan seokse jäähtyä rauhassa. Herkullisen tuoksun saattelemana sekoitetaan vielä olennaisen tärkeä asia, eli rouhitut Marianne -karamellit tai Mariannerouhe joukkoon. Kaikki onkin sitten kohta valmista, eli otetaan seoksesta lusikalla pieniä nokareita ja pyöräytetään ne ihaniksi, herkullisiksi palloiksi.
Palloista puhutaan, joten seuraava makea herkku on ihanat kookospallot, mitähän ne oikein sisältävät?
- Kookospallot
- 3 desilitraa kaurahiutaleita
- 1 desilitra sokeria
- 3 ruokalusikallista kaakaojauhetta
- hippunen vaniljasokeria
- huoneenlämpöistä voita
- vahvaa, kylmää kahvia
Kookospallot valmistuvat 30-60 minuutissa. Sekoitetaan sokeri, kaurahiutaleet, kaakaojauhe ja vaniljasokeri, jonka jälkeen lisätään jäähtynyt kahvi ja pehmeä voi. Sekoitetaan tasiseksi massaksi,pyöriteään pallot ja kieritellään ne kookoshiutaleissa. Annetaan tekeytyä viileässä ennen tarjoamista.
Kaupasta löytyy paljon muuta makeaa hyvää, jonka voi laittaa tarjolle itsestehtyjen makeiden kanssa. Otetaanpa kuitenkin vielä käsittelyyn
Fudge valmistusohjeineen.
- Fudge
- 200 grammaa valkosuklaata
- 3 desilitraa sokeria
- 3 desilitraa kuohukermaa
- 1 desilitra vaaleaa siirappia
- 50 grammaa voita ja
- 1-2 teelusikallista sormisuolaa
Ohjetta pukkaa, eli valkosuklaa rouhitaan odottamaan muiden työvaiheiden tekemistä.
Mitataan kattilaan sokeri, kerma, voi ja siirappi. Kuumennetaan sekoittellen aina siihen asti, kun sokeri on kokonaan sulanut. Jatketaan miedolla lämmöllä, kunnes seos on tarkkaan 116 -asteista.
Nostetaan kattila liedeltä pois, lisätään valkosuklaa ja vatkataan seoksen jäähtymiseen asti. Seos kuohkeutuu niin kuin pitääkin, jonka jälkeen lisätään sormisuola. Kaadetaan valmis seos leivinpaperilla tai kelmulla vuorattuun leipävuokaan ja annetaan viileässä yön yli.
Valmis Fudge leikataan paloiksi ja tuodaan esille pöytään, jonka jälkeen ei muuta kuin herkuttelemaan yksin tai ystävien kera.