Salmiakki on Suomen kansallismakeinen
Suomalainen salmiakki kiinnostaa kansainvälisesti sekä salmiakin myyjiä että ostajia. Salmiakkia käytetään yleisesti monissa jäätelöissä, alkoholijuomissa, virvoitusjuomissa, kekseissä ja makeisissa. Suomen lisäksi salmiakki tunnetaan muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa. Salmiakki on yleinen tuliainen, kun suomalaiset matkustavat maailmalle, ja ulkomailla asuvat suomalaiset puolestaan kaipaavat aina yhtä asiaa kotimaastaan eli salmiakkia. Salmiakin lisäksi kaivataan ruisleipää ja tietenkin Fazerin nostalgista sinistä suklaata. Suomalainen kaipaa kansainvälisessä maailmassa myös pieniä rentotuttavia lepohetkiä, joita on mukava viettää pelaamalla vaikkapa suositun Unibet casino -pelisivuston monipuolisia kasinopelejä kolikkopeleistä pokeriin sekä muihin peleihin. Tarjolla on myös legendaarisia pöytäpelejä ja onnettaren suosiessa jopa miljoonia tuovia jackpot-pelejä.
Salmiakin mielenkiintoinen historia
Salmiakki on virallisesti makeinen, mutta ensimmäisen kerran salmiakkia nähtiin jo apteekin hyllyillä, jossa makeinen keksittiin. Salmiakki syntyi, kun tavalliseen yskänlääkkeeseen lisättiin ammoniumkloridia. Ammoniumkloridin huikean hyvä maku vetosi kansaan ja salmiakkia alettiin valmistaa syötävänä jauheena. Jauhetta pidettiin kuitenkin erittäin epähygieenisenä, joten apteekki alkoi valmistaa salmiakkia perinteisen vinoneliömuotin avulla.
Säännöllinen ja runsas salmiakkivalmisteiden- ja makeisten nauttiminen saattaa kohottaa joillakin henkilöillä verenpainetta. Kyseinen vaikutus johtunee lakritsiuutteesta, jonka käyttö on yleistä salmiakin maustamisessa.
Kevään 2012 aikana Euroopan unioni, eli tutummin EU päätti kieltää salmiakin valmistamisen ja myymisen sen sisältämän ammoniumkloridin vuoksi. Ammoniumkloridin määräksi suositeltiin 3 grammaa kiloa kohden, mutta salmiakki sisältää yhä ammoniumkloridia 70 grammaa kiloa kohden. Kyseinen esitys päätettiin kuitenkin perua melko nopeasti, eli jo saman vuoden aikana lokakuussa 2012.
Lakritsi
Lakritsia on perimätiedon mukaan ensimmäisen kerran valmistettu jo 1600-luvun Yorkshiressä. Lakritsi sisältää lakritsijuurta, lääkehiiltä, vehnäjauhoa ja sokeria. Englanninlakritsi tarkoittaa makeissekoitusta, joka sisältää anishyytelöä ja pastelliväreillä värjättyä, kookoksella maustettua sokerimassaa. Lakritsin perusraaka-aineena käytetään lakritsihappoa, jota saadaan suoraan lakritsikasvin juuresta.
Lakritsi on mukavan makuista ja monien suosikkimakeinen, mutta suurimpina määrinä nautittuna saattaa sekin aiheuttaa laksatiivisia ongelmia. Lakritsilla on lähes rasvattoman makeisen maine, sillä rasvaa lakritsissa on ainoastaan 0,5 %. Lakritsin ainutlaatuinen aineosa, eli lakritsikasvin juuri tunnetaan kaikkialla maailmassa limaa irrottavana ja tehokkaana yskänlääkkeenä.