Karamellit
Karamellit, makeiset eli tuttavallisimmin karkit ovat elintarvikkeita, joissa tärkein aineosa on aina sokeri tai jokin muu sokeria korvaava makeuttaja. Makeisia syövät kaikenikäiset, vaikka ne yleisesti halutaankin usein mieltää vain lapsille annettavaksi herkuiksi. Usein puhutaan myös karkkipäivistä, jolloin juuri lapset saavat makeaa, jota ovat itse ostaneet esimerkiksi viikkorahoillaan.
Makeisilla on usein myös kunnia-paikka erilaisissa juhlissa sellaisinaan tai kakkujen koristeina. Makeisia voidaan tarjota syntymäpäivillä, kaikkina perinteisinä juhlapäivinä, yritysten erilaisissa juhlatilaisuuksissa, vierailulle mennessä, nyyttikesteillä tai vaikkapa vain miellyttävän kahvihetken yhteydessä. Makeisten aineosina ovat lisäaineet, kuten luontaisen kaltaiset aromit ja väriaineet. Makeisia on myytävänä irtomakeisina ja valmiiksi pakattuina tuotteina.
Makeislaadut
Kaupat ovat täynnä erilaisia makeisia. Makeislaatuja on olemassa vaikka kuinka paljon, kuten seuraavasta ilmenee:
- suklaat erilaisilla täytteillä ja ilman
- täytteelliset ja täytteettömät suklaalevyt
- suklaapatukat- ja konvehdit
- lakritsit- ja täytelakritsit
- erilaiset pastillit
- marmeladit
- toffeet
- viinikumikaramellit
Karamellien valmistus
Karamellit valmistetaan kaikille tutuista raaka-aineista, kuten sokerista, voista, maidosta tai kermasta, makuaineista ja kasvirasvoista. Tikkukaramelli on muovi- tai pahvitikun päähän laitettu pieni erivärinen makeinen.
Toffee valmistetaan kokonaan kermasta, maidosta, sokerista ja voista, kun taas lakritsi saa makunsa lakritsiuutteesta, siirapista ja vehnäjauhoista. Salmiakissa keskeisin valmistusaine on ammoniumkloridi ja marmeladissa sokeri sekä hyytelöimisaine. Marsipaaniin tulee mantelia ja sokeria ja purukumi puolestaan sisältää erikoista sapotillapuun maitiaisnestettä. Purukumissa on myös ksantaanikumia ja usein koivusokeria eli ksylitolia.
Monien mielestä aivan ykkösherkku, eli suussasulava suklaa valmistetaan lisäämällä
kaakaopavuista tehdyn kaakaomassan joukkoon sokeria, ja maitosuklaassa käytetään lisäksi maitojauhetta tai maitoa. Suklaaseen saatetaan lisätä myös joitakin mausteita ja luontaisen kaltaisia aromeita.
Erilaiset suklaalaadut
- Tumma suklaa
- Maitosuklaa
- Valkosuklaa ja
- Raakasuklaa
- Tumman suklaan valmistus tapahtuu sekoittamalla yhteen kaakaomassaa, kaakaovoita ja sokeria.
Tumma suklaa sisältää kaakaota 45-100% ja kaakaovoita noin 5%:a. Korkea kaakaopitoisuus antaa tummalle suklaalle sen ominaisen voimakkaan maun. EU:n alueella tumman suklaan kaakaokuiva-aineen kokonaispitoisuuden pitää olla aina vähintään 35%:a.
- Maitosuklaata valmistetaan kaakaomassasta, kaakaovoista, sokerista, maidosta tai maitojauheesta. Euroopan Unionin alueella valmistettavissa maitosuklaissa pitää olla
minimissään ainakin noin 25 :a kaakaokuiva-ainetta, kun maidon kuivan-ainetta taas pitää olla vähintään 14%:a. Kyseinen sääntöä koskee siis tummaa maitosuklaata. Vaaleassa maitosuklaassa
kaakaokuiva-aineen määrän pitää olla vähintään 20%:a ja maidon kuivan sama määrä, eli vähintään 20 %:a.
- Valkosuklaa
Valkosuklaan valmistus tapahtuu sokerin, maitojauheen, kaakaovoin ja mausteiden avulla. Mausteena käytetään yleensä vaniljaa tai vanilliinia. Valkoinen suklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa. Euroopan Unionin asettamat määräykset vaativat, että valkosuklaan pitää sisältää vähintään kaakaovoita vähintään 20%:a ja maidon kuiva-ainetta vähintään 14%:a.
- Raakasuklaa
Raakasuklaa on ollut viime vuosina terveellisyytensä vuoksi paljon esillä. Raakasuklaasta valmistetaan kakkuja, muffinsseja ja leivonnaisia. MItä raakasuklaa sitten itse asiassa tarkoittaa?
Raakasuklaata valmistettaessa kaakaota ei milloinkaan kuumenneta yli 42 celsiusasteessa, joka takaa entsyymien, antioksidanttien ja muiden tärkeiden ravintoaineiden hyvän säilymisen.
Tavallista suklaata valmistettaessa kaakao puolestaan valmistetaan noin 130-400 celsiusasteessa, jonka jälkeen se käsitellään aina kemiallisesti.
- Täytesuklaat
Täytesuklaiden valmistus voidaan suorittaa kahdella eri tavalla, joista ensimmäisessä suklaa valutetaan muotteihin ja käännetään ympäri, jonka jälkeen suklaa valuu pois muotin seinämille.
Seuraavaksi muotteihin kaadetaan täyte, joka peitetään suklaalla.
Toista tapaa käytetään usein herkullisten suklaakonvehtien valmsituksessa, eli suklaaseen tulevat kiinteät täytteet viedään kuljettimeen, jossa ne kuorrutetaan suklaalla. Liköörikonvehteja valmistettaessa erittäin kuuma sokeriliuos valutetaan maissitärkkelyspuuterin avulla esillä oleviin muotteihin, jolloin jäähdytettyyn liuokseen muodostuu kuori, johon jäähtynyt suklaa valutetaan. Voila, ja herkulliset, suussasulavat konvehdit ovat valmiita myyntiin.
Karamellien myynninedistäminen
Eri puolella maailmaa on pelkästään makeisiin herkkuihin, kuten karamelleihin ja suklaaseen erikoistuneita liikkeitä. Karamellien myyntiä edistetään mainostamalla niitä eri medioissa ja markkinoimalla niitä erilaisille kohderyhmille. Erilaisissa tilaisuuksissa, messuilla ja tapahtumissa on
valmiita kohderyhmiä, joille voi maistattaa erilaisia tuotteita. Karamellejä syövät kaikenikäiset kaikenlaisissa ammateissa työskentelevät ihmiset. Karamellit ovat maistuneet suurelle osalle ihmiskuntaa ja tulevat maistumaan myös jatkossakin.